ДОБЪР АДВОКАТ: КАК ДА ГО НАМЕРИМ

Featured

Въпреки многото вицове за адвокати, с които всички се забавляваме, понякога ние наистина се нуждаем от тях. Но как и къде да намерим добър адвокат?

Определете Вашите нужди

Точно както лекарите специализират в различни клонове на медицината,  адвокатите специализират в различни клонове на правото. Ето защо Ви е необходимо да намерите адвокат, който практикува в областта, която Ви е нужна.  Например не се обаждате на адвокат, практикуващ наказателно право, за да Ви консултира при придобиването на недвижим имот или за съдействие при решаване на гражданско-правен спор. Всеки адвокат има базови познания относно цялата правна система и различните клонове на правото, но не всеки познава в дълбочина правните аспекти и нюансите във всяка една сфера. Преди да започнете своето проучване, определете от какъв тип адвокат имате нужда.

 Опитайте да получите препоръки от свои приятели или познати

Говорете с приятели и познати, които са ползвали наскоро адвокат. Попитайте кого са наели и за какъв тип правна услуга. Дали са доволни или не. Ако не са останали удовлетворени – защо. Адвокат, който познавате Вие или Ваш познат, би бил от полза дори да не практикува в областта, която Ви интересува. Той би могъл да Ви препоръча добър адвокат с добра репутация в съответната  област.

 Потърсете в интернет дали избрания адвокат поддържа уебсайт

От интернет сайта на съответния адвокат можете да получите полезна информация за него: от колко време практикува; правните области, в които се е специализирал; правните услуги, които предлага; районът в който практикува. Добре би било той да има поне 5 годишен опит. Разгледайте дали на адвокатския сайт са публикувани правни статии или съвети, които може да Ви бъдат от полза. Много от добрите адвокати предоставят на сайтовете си значително количество информация.

Относно големината на правната кантора

Адвокатските кантори могат да се състоят както от един адвокат, така и понякога до няколко десетки адвокати. Необходимо е да изберете кантора, която най-добре съответства на Вашите интереси. Големите корпорации наемат големи правни фирми, за да се справят с изключително сложни, понякога международни правни казуси и проблеми. Ако обаче просто търсите консултация относно сделка с недвижим имот, трудово-правен казус, изготвяне и подаване на искова молба или жалба, обжалване на наказателно постановление и т.н.,  малка кантора би отговорила по-добре на Вашите нужди.

 Уговорете си среща с избрания от Вас адвокат

Обадете се на избрания адвокат и си запазете час за консултация. Адвокатът вероятно ще Ви зададе въпроси относно Вашия правен проблем, за да прецени дали би поел случая. По същия начин Вие можете да се възползвате от възможността да го попитате за неговия опит със съответната правна материя.

Бъдете подготвени с  необходимите документи и/ или информация по време на срещата

Адвокатът може да помоли да донесете точно определени документи, но Вие следва да вземете със себе цялата документация, която считате че е свързана със случая.

Изберете адвокат, с който се чувствате комфортно

Извън правните познания и професионалния опит, друг важен фактор е да можете да се сработите с адвоката, които ще Ви представлява. Ако избрания адвокат Ви кара да се чувствате некомфортно, по какъвто и да е начин, е по-добре да го смените.