ОТСТРАНЯВАНЕ НА НАЕМАТЕЛ ОТ НЕДВИЖИМ ИМОТ

Бидейки добър наемодател не Ви прави имунизирани срещу некоректни наематели. Да, проучването на наемателите е важно, но дори и при най-добрите обстоятелства се случва иначе добър наемател да се затруднява да заплаща договорената наемна цена. Възможно е също така наемателят да уврежда Вашата собственост. В тези случаи бихте искали да отстраните некоректния наемател възможно на-бързо от имота си. Понякога това може да бъде съвсем просто – като ги помолим да напуснат. В други случаи ще трябва да се премине през формален съдебен процес. Независимо от ситуацията трябва да сте запознати с правилата и процедурите, които са задължителни в тези случаи.

Бих искал да обърна внимание, че нямате право да влезете в собствеността си и със сила да изгоните некоректния наемател. Това ще бъде самоуправство – престъпление от общ характер. Следва да се има предвид разпоредбата на чл.323 ал.1 от Наказателния кодекс:

Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева“.

Често първата реакция на наемодателя е да се обърне към полицията, но в този случай тя няма да бъде полезна.

Процедурата, която следва да бъде приложена, е уредена в Гражданско процесуалния кодекс (ГПК). Наемодателят може да потърси правата си в исков процес, при условията на бързо производство (на основание чл.310 ал.1 т.2 от ГПК). Това производство ще протече при особени правила и съкратени съдопроизводствени срокове. Съдът разглежда исковата молба на ищеца в деня на постъпването й, като насрочва дата за дело не по-късно от три седмици. Съдът обявява решението в срок не по късно от две седмици след датата на която е приключило разглеждането на делото. Въз основа на съдебното решение се издава изпълнителен лист, който се изпълнява от съдебен изпълнител. Загубилата страна понася разноските по делото.