ДОГОВОР ЗА НАЕМ НА НЕДВИЖИМ ИМОТ

Правната уредба на договора за наем се съдържа в чл.228 – чл.239 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Съгласно чл. 228 от ЗЗД

С договора за наем наемодателят се задължава да предостави на наемателя една вещ за временно ползване, а наемателят – да му плати определена цена“.

В ЗЗД не е предвидена задължителна форма за сключване на Договора за наем, но с оглед неговото доказване е по-добре тя да е писмена. Срокът на договора не може да бъде за повече от 10 години (освен ако е търговска сделка).

Наемодателят е длъжен да предаде недвижимия имот в състояние, което е годно за неговата употреба. Ако страните не са договорили друго, дребните поправки, наложили се поради употребата на имота са за сметка на наемателя, а всички останали ремонти, ако не са по вина на наемателя, са за сметка на наемодателя. При прекратяването на договора, наемателят е длъжен да върне недвижимия имот в състоянието в което е нает,  като се отчита нормалното изхабяване предвид неговата употреба. Наемателят има право да пренаема имота (или част от него), освен ако в договора за наем не е предвидено друго.

Наемателят е длъжен да заплаща договорената наемна цена. Обикновено наемната цена се заплаща на определени периоди в рамките на срока на договора за наем – най-често всеки месец. Няма пречка обаче, да бъде договорено тя да бъде платена по друг начин (например наведнъж авансово). Наемателят не дължи наем, ако е бил възпрепятстван да ползва имота, по вина на наемодателя. Ако заплащането на наемната цена е в брой, наемодателят трябва да издаде разписка.

В случай, че след изтичането на срока на договора за наем наемателят продължи да ползва имота, със съгласието на наемодателя, договора за наем се превръща в безсрочен. Ако наемателят продължи да ползва имота въпреки съгласието на наемодателя, той дължи обезщетение, като е длъжен да изпълнява всички задължения, произтичащи от договора за наем.

В случай на прехвърляне на недвижимия имот, по време на действието на договора за наем, договора остава в сила по отношение на новия собственик, в случай че е бил вписан в Имотния регистър към Агенцията по вписванията. Ако договора за наем е с достоверна дата, той остава в сила, по отношение на новия собственик, но за не –повече от една година след прехвърлянето. Ако няма достоверна дата, договорът за наем е в сила по отношение на новия собственик като безсрочен договор.

Договорът за наем се прекратява с изтичането на договорения срок. Когато договорът за наем е безсрочен, всяка от страните може да го прекрати, като подаде едномесечно предизвестие. В този случай имаме едностранно прекратяване на договора. За да бъде реализирано практически е необходимо предизвестието да бъде връчено на отсрещната страна по такъв начин, че връчването да може да бъде доказано. Възможни начини са: срещу писмена декларация от другата страна, че е предизвестена; по пощата с обратна разписка; с нотариална покана.