ДРУЖЕСТВО С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ (ООД)

В предишната статия посочихме различните правни форми за извършване на търговска дейност, които са регламентирани в Търговския закон (ТЗ). Днес ще разгледаме по-подробно една от най-често използваните – Дружество с ограничена отговорност. То може да бъде учредено както от едно лице (едноличен собственик), така и от неограничен брой лица (съдружници). Съдружниците могат да имат различен по размер дялови вноски в капитала на дружеството.

Едно от основните предимства при тази правна форма за извършване на търговска дейност е ограничената отговорност на съдружниците (съответно на едноличния собственик на капитала). Съдружниците (едноличния собственик на капитала) отговарят за задълженията на дружеството само до размера на дяловата им вноска в неговия капитал, а не и с личното си имущество.

Дружеството с ограничена отговорност може да бъде гъвкаво и по отношение на данъчното облагане, предоставяйки различни опции за неговото минимализиране. Простотата на управление и  ограничената отговорност на съдружниците правят учредяването на Дружество с ограничена отговорност популярен избор за собствениците на малък и среден бизнес.

Капитал

Съгласно чл.117 от ТЗ „Капиталът на дружеството с ограничена отговорност не може да бъде по-малък от 2 лв. Той се състои от дяловете на съдружниците, които не могат да бъдат по-малки от 1 лев.“

Следва да се има предвид, че капиталът може да бъде увеличаван и намаляван (но не и под минималния размер) във всеки един момент от съществуването на дружеството.

Управление

Органите на управление на Дружеството с ограничена отговорност са:

  • Общо събрание на съдружниците (едноличния собственик на капитала)
  • Управител/ управители

Решенията, които са от компетентността на Общото събрание на съдружниците (едноличния собственик на капитала) са регламентирани в чл.137 от ТЗ.

Дружеството с ограничена отговорност се управлява и представлява от един или повече управители. Управителят може да не е съдружник. Може да бъде договорено дружеството да се представлява от управителите поотделно (от всеки един от тях) или по друг начин (например само заедно).

Ограничения

В Tърговския закон са предвидени следните ограничения по отношение на управителите:

Чл.141 ал.8 от ТЗ: „Не може да бъде управител лице, обявено в несъстоятелност, или лице, което е било управител, член на управителен или контролен орган на дружество, прекратено поради несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на решението за обявяване на несъстоятелността, ако са останали неудовлетворени кредитори. Не може да бъде управител и лице, което е било управител, член на управителен или контролен орган на дружество, за което е било установено с влязло в сила наказателно постановление неизпълнение на задължения по създаване и съхраняване на определените му нива от запаси по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.“

чл.142 ал.1 от ТЗ: „Без съгласие на дружеството управителят няма право: от свое или от чуждо име да извършва търговски сделки; да участвува в събирателни и командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност;да заема длъжност в ръководни органи на други дружества.“

Регистрация в Търговския регистър към Агенцията по вписванията

За регистрацията на Дружество с ограничена отговорност в Търговския регистър е необходимо да е изготвен и подписан дружествен договор (който се обявява в Търговския регистър); да бъде внесен капитала на дружеството (възможно е да се внесе 70 % от капитала, в случай, че същия надвишава минималния изискуем размер) и да бъде назначен управител. След това се подава заявление по образец, придружено от всички необходими документи, съгласно изискванията на Търговския закон и свързаната нормативна уредба. Документите могат да бъдат подадени както на хартия, така и по електронен път. За всяка регистрация се дължи държавна такса съгласно Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията.

При допълнителни въпроси не се колебайте да се свържете с мен.