СТАРТИРАНЕ НА БИЗНЕС

Мислите да започнете бизнес? Вие не сте сами. Всяка година хиляди хора биват завладени от предприемаческия дух стартирайки малък бизнес, за да продават своите услуги или продукти. Някои бизнеси процъфтяват, други фалират. Колкото повече знания имате при започването на търговска дейност, толкова повече възможности ще имате да създадете организация, която да бъде развита като траен източник на доходи и удовлетворение. По долу представям кратък преглед на правните аспекти, които следва да се имат предвид преди започването на търговска дейност.

На първо място трябва да решите под каква правна форма ще упражнявате търговска дейност. В Търговския закон са регламентирани следните правни форми за извършване на търговска дейност:

  • Едноличен търговец (търговец – физическо лице);
  • Събирателно дружество;
  • Командитно дружество;
  • Дружество с ограничена отговорност;
  • Акционерно дружество;

За вземане на решение за избор на правна форма, трябва да се има предвид следното: дали искате да извършвате дейност самостоятелно или в съдружие; размера на отговорността на съдружниците (едноличния собственик) за задълженията на дружеството; законовите ограничения за минималния размер на капитала за регистрация на дружеството; възможностите за набиране на капитал в последствие; управлението и представителството пред трети лица; начините на разпределение на печалбата; най-благоприятното за Вашия бизнес данъчно облагане и др. Помислете, дали Вашия бизнес би могъл да спечели от бъдещата възможност да бъдат продавани дялове или акции на трети лица.

Направете свое проучване за всеки един от видовете търговци, като изследвате подробно съответните предимства и недостатъци. Ако не сте сигурни се консултирайте с адвокат.

Регистрацията на търговски дружества се извършва в Търговския регистър към Агенцията по вписванията. Необходимо е да бъде подадено заявление по образец, придружено от всички необходими документи, съгласно изискванията на Търговския закон и свързаната нормативна уредба. Документите могат да бъдат подадени както на хартия, така и по електронен път. За всяка регистрация се дължи държавна такса съгласно Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията.

При допълнителни въпроси не се колебайте да се свържете с мен.