КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРИ ПОКУПКА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ

Покупката на недвижим имот е обикновено най-голямата сделка, която човек, двойка или семейство ще направят през живота си. Освен най-голямата, тя може да бъде и най-сложната. Ето защо е важно сме наясно с правните аспекти при тези сделки.

Представям по-долу основните неща, които следва да се имат предвид:

  • На първо място по значение е проверката на собствеността (т.е.дали продавачът е собственик на продавания имот). Тя включва преглед на документи във връзка със собствеността: нотариални актове, договори за делба, съдебни решения, решения на поземлени комисии, скици, схеми, удостоверения за наследници и др.
  • Когато се купува право на строеж на жилище (т.нар.покупка “на зелено“ – когато сградата предстои да бъде изградена) следва да се прегледат документите за собственост на земята, върху която ще се изгради бъдещата постройка, съответно за учреденото право на строеж на името на продавача (строителния предприемач). Добре е да бъде обследван също така правния статут на предприемача, както и неговата търговска репутация.
  • Следва да бъде извършена проверка за вещни тежести, с които е възможно да е обременен имота: ипотеки, възбрани, право на ползване, дългосрочни договори за наем и др. Проверката се извършва в Имотния регистър: на място в службите по вписванията или по електронен път чрез системата ИКАР, след заплащане на държавна такса.
  • Когато някоя от страните по сделката се представлява от пълномощник, следва да бъде извършена проверка дали пълномощника е надлежно упълномощен (при спазване на изискванията на нормативната уредба) и дали е овластен да извършва съответните действия.
  • Не на последно място следва да се имат предвид разноските във връзка с планираната сделка (освен продажната цена). Разноските биват: нотариални такси, местен данък придобиване, такса вписване, комисионна за посредника (когато сделката се извършва чрез посредник) и др.

При допълнителни въпроси можете да се свържете с мен.